SETUP VAN HET LONGBOARD

Vertrek goed voorbereid aan de start van je avontuur. Er zijn longboards in alle maten en gewichten. Het is belangrijk om je keuze af te stemmen op afstand, snelheid en gewicht. Alles start met de keuze van een goed ‘deck’ en ‘trucks’!
GA NAAR START

Afstand kan je enkel afleggen door snelheid te maken. Daarom is de keuze van de juiste wielen heel belangrijk. Ze zijn er in verschillende maten en gewichten. Goede wielen zorgen voor het verschil in ‘feeling’ en rijplezier. Kies voor de juiste diameter, breedte en hardheid. Zo kan je onderweg genieten van de perfecte grip, tractie, sliding en vlotheid.

Een (double) dropped board, grote wielen met een hardheid van tenminste 87a, harde bushings en goeie trucks staan aangevinkt op ons verlanglijstje. Het is belangrijk om door de ‘show’ heen te kijken en te kiezen voor een functioneel en duurzaam ‘deck’

Hardheid van de wielen

Zachte wielen hebben meer grip op de weg, maar kunnen al snel ongecontroleerd gaan schuiven. Ze zijn gemaakt voor harde wegen.

Harde wielen zijn sneller en glijden beter.  Ze zijn meer voorspelbaar en beter beheersbaar, maar hebben minder wrijving met de weg. Ze zijn in feite gemaakt voor zachte wegen.

De hardheid van de wielen wordt uitgedrukt in a. Zachte wielen hebben lage A-waardes, terwijl harde wielen hoge A- waardes hebben. Hier geldt ook de regel van hoe zwaarder je bent, hoe harder de wielen dienen te zijn. 

Harde(re) wielen zijn hier de meest logische keuze.

Lagers

Ieder wiel heeft twee lagers (rol  elementen) die het wiel optimaal laten draaien. Hiertussen zit een spacer die beschadiging van de wielkern voorkomt.

Wielgrootte

Kleine(re) wielen hebben als voordeel dat je er sneller mee kan optrekken en remmen. Nadeel is dat ze niet zo soepel zijn, de lagers snel opwarmen en je ‘board’ op hoge snelheid veel minder lang op topsnelheid blijft.

Grote wielen zijn zeer stabiel bij hogere snelheden. Ook de lagers warmen minder snel op. De  acceleratie is langzamer, maar de topsnelheid blijft langer behouden. Daarom de logische keuze voor grote(re) wielen. Let wel op voor wheelbite.

Breedte van de wielen

Hoe breder de wielen hoe meer wrijving, maar ook betere grip. Hierdoor ga je minder snel. Een goeie tip is om nooit te ‘sliden’ met brede wielen.

Decks

Er is een meer dan een ruime keuze aan ‘dropped decks’. Er zijn enkele merken die zich toespitsen op het ‘long distance longboarding’.

Subsonic: de ‘Century 40’ rijdt met een ‘drop’ van 5 cm als een auto. Het ‘board’ is super stabiel en vederlicht door de aanwezigheid van glasvezel tussen de 7-lagige houtstructuur. Een andere aanrader is de ‘GT40’ met een 9 -lagige houtstructuur. Dit maakt het ‘board’ zwaarder, maar ook meer stabiel. Het is een perfect en duurzaam instap-

model (https://www.subsonicskateboards.com/).

Pantheon: Pantheon Trip’ of ‘Quest’ zijn eveneens twee zeer duurzame en goede ‘boards’(https://www.pantheonlongboards.com/).

Meer:  ‘G- Bomb Hybrid’, ‘Rayne’,…

Wielen

Onze voorkeur gaat uit naar harde en grote wielen van minstens 80 mm en een hardheid van 80a. Let wel steeds op ‘wheelbite’. Onze absolute favoriet zijn de ‘Seismic Speed Vent 85 mm’ met als hardheid 79a (blackops purple).

Een andere goede keuze zijn de ‘ABEC11 Flywheels 83 mm’ met als drukmeter 81a. Ze zijn wel een pak zwaarder. Onze voorkeur van lagers gaat uit naar Bones Super Reds.

Trucks

vFront truck: ‘Bennett – Vector 6.0 150mm’
Rear truck: ‘Randall II 150mm /
35 graden Raw’
Zealous Bearings

Lengte, breedte en flex van het board

De lengte van het ‘deck’ is belangrijk met betrekking tot het gewicht van de persoon die erop staat. Hoe zwaarder en groter je bent, hoe langer je ‘deck’ dient te zijn voor een stabiele en comfortabele tocht.

De breedte van het ‘board’ is niet zo belangrijk.

Wel belangrijk is de flex of stijfheid. Een goede stabiliteit is ‘key’ bij lange afstanden en 

afdalingen. Hoe stijver het ‘board’, hoe stabieler. Dus daarom de evidente keuze voor een longboard met weinig flex. Let ook zeker op je gewicht bij het bepalen van flex. Want hoe zwaarder je bent, hoe meer het zal doorbuigen.

Kies voor een dropped deck

Hoe lager het ‘board’ en de wielbasis tegen de grond, hoe stabieler het zal zijn bij hoge snelheden. Het is ook veel makkelijker om mee te 

‘pushen’. Daarom de logische keuze voor een (double) dropped deck. De griptape op het ‘board’ zorgt ervoor dat je er stevig opplakt.

Keuze van de trucks

De trucks bestaan uit een hanger en baseplate die aan elkaar zitten met een kingpin.

De bushings zijn 2 rubberen onderdelen in de trucks en zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Ze hebben invloed op het stuurgedrag van het longboard. Zachtere bushings zorgen ervoor dat je beter kan sturen, terwijl hardere bushings meer stabiliteit bieden. De bushings worden gemeten in a en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: ‘conical bushings’ zijn heel manoeuvreerbaar, terwijl ‘flat bushings’ de trucks stabiel maken.

Een keuze voor stabiliteit brengt je bij harde(re) bushings

De juiste schoenen

Een duurzaam, sterk en goed verlucht paar schoenen met een stevige zool en grip is net zo belangrijk als grote, harde wielen.

Helm en bescherming

Een goede skatehelm is een onmisbaar onderdeel van je basisuitrusting. Kies er één met een comfortabele pasvorm en die voldoet aan de nodige veiligheidsnormen. Zoals de Amerikaanse CPSC – veiligheidsnorm voor fietshelmen en de ‘astm f-1492-08’ veiligheidsstandaarden.  

De omtrek van je hoofd bepaalt de grootte van de helm. Handig is een maattabel. De ‘Triple Eight helmet’ bv. heeft als size L/XL voor skaters met een maat 59-61cm en S/M voor skaters met een maat 55-58 cm.

Verder kan je ook polsbeschermers, kniebeschermers, enkelbeschermers en scheenbeschermers nemen. Slide handschoenen zijn onmisbaar als je gaat sliden. Hieraan is een puck bevestigd die zorgt voor de nodige wrijving met de grond.

‘Triple Eight helmet’ is een goede helm, maar wel eerder aan de zware kant.

Een goed alternatief zijn de goed ventilerende fietshelmen.

Handige accessoires

Skate-tool: gereedschap om je longboard te onderhouden met bussen voor as, kingpin en bevestigingsmateriaal.

Noseguards: dit wordt gemonteerd op de neus van het ‘board’ om deze te beschermen tegen schade. 

Schoonmaak – en smeermiddelen: het reinigen van de lagers doe je met de Bearing Cleaner.

De Grip Cleaner haalt het vuil en stof van je gripband. 

Longboarden kan je ongetwijfeld een adrenaline boost geven van tijd tot tijd. Maar het kan je ook minder leuke momenten bezorgen. Het is super belangrijk om altijd je evenwicht te bewaren op het ‘board’ en uit te kijken voor ‘wheelbite’. Een minimum aan bescherming zoals een helm en verlichting kan het verschil betekenen tussen je trip verderzetten of staken.