Goed begonnen is half gewonnen! Controleer je longboard en leer het kennen. Hieronder alvast het broodnodige.

Vertrek goed voorbereid aan de start van je avontuur. Er zijn longboards in alle maten en gewichten. Het is belangrijk om je keuze af te stemmen op afstand, snelheid en gewicht. Alles start met de keuze van een goed ‘deck’ en ‘trucks’!

LENGTE, BREEDTE EN FLEX

De lengte van het ‘deck’ is belangrijk met betrekking tot het gewicht van de persoon die erop staat. Hoe zwaarder en groter je bent, hoe langer je ‘deck’ dient te zijn voor een stabiele en comfortabele tocht.

De breedte van het ‘board’ is niet zo belangrijk.

Wel belangrijk is de flex of stijfheid. Een goede stabiliteit is ‘key’ bij lange afstanden en afdalingen. Hoe stijver het ‘board’, hoe stabieler. Dus daarom de evidente keuze voor een longboard met weinig flex. Let ook zeker op je gewicht bij het bepalen van flex. Want hoe zwaarder je bent, hoe meer het zal doorbuigen.

DROPPED DECK?

Hoe lager het ‘board’ en de wielbasis tegen de grond, hoe stabieler het zal zijn bij hoge snelheden. Het is ook veel makkelijker om mee te ‘pushen’. Daarom de logische keuze voor een (double) dropped deck. De griptape op het ‘board’ zorgt ervoor dat je er stevig opplakt.

GOEDE TRUCKS ZIJN BELANGRIJK?

De trucks bestaan uit een hanger en baseplate die aan elkaar zitten met een kingpin.

De bushings zijn 2 rubberen onderdelen in de trucks en zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Ze hebben invloed op het stuurgedrag van het longboard. Zachtere bushings zorgen ervoor dat je beter kan sturen, terwijl hardere bushings meer stabiliteit bieden. De bushings worden gemeten in a en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen: ‘conical bushings’ zijn heel manoeuvreerbaar, terwijl ‘flat bushings’ de trucks stabiel maken.

Een keuze voor stabiliteit brengt je bij harde(re) bushings.

Afstand kan je enkel afleggen door snelheid te maken. Daarom is de keuze van de juiste wielen heel belangrijk. Ze zijn er in verschillende maten en gewichten. Goede wielen zorgen voor het verschil in ‘feeling’ en rijplezier. Kies voor de juiste diameter, breedte en hardheid. Zo kan je onderweg genieten van de perfecte grip tractie, sliding en vlotheid.

HARDHEID WIELEN

Zachte wielen hebben meer grip op de weg, maar kunnen al snel ongecontroleerd gaan schuiven. Ze zijn gemaakt voor harde wegen.

Harde wielen zijn sneller en glijden beter.  Ze zijn meer voorspelbaar en beter beheersbaar, maar hebben minder wrijving met de weg. Ze zijn in feite gemaakt voor zachte wegen.

De hardheid van de wielen wordt uitgedrukt in a. Zachte wielen hebben lage A-waardes, terwijl harde wielen hoge A- waardes hebben. Hier geldt ook de regel van hoe zwaarder je bent, hoe harder de wielen dienen te zijn.

Harde(re) wielen zijn hier de meest logische keuze.

LAGERS

Ieder wiel heeft twee lagers (rol –elementen) die het wiel optimaal laten draaien. Hiertussen zit een spacer die beschadiging van de wielkern voorkomt.

WIELGROOTTE

Kleine(re) wielen hebben als voordeel dat je er sneller mee kan optrekken en remmen. Nadeel is dat ze niet zo soepel zijn, de lagers snel opwarmen en je ‘board’ op hoge snelheid veel minder lang op topsnelheid blijft.

Grote wielen zijn zeer stabiel bij hogere snelheden. Ook de lagers warmen minder snel op. De acceleratie is langzamer, maar de topsnelheid blijft langer behouden. Daarom de logische keuze voor grote(re) wielen. Let wel op voor wheelbite.

BREEDTE VAN DE WIELEN

Hoe breder de wielen hoe meer wrijving, maar ook betere grip. Hierdoor ga je minder snel. Een goeie tip is om nooit te ‘sliden’ met brede wielen.