3, 2, 1 CHECK!

Goed begonnen is half gewonnen! Controleer je longboard en zorg ervoor dat je niets tekort komt onderweg. Maak het jezelf comfortabel door op voorhand het weerbericht, treinverbinding en verblijf te checken. Download zeker de app van ‘Vlaanderen Fietsland’ als extra ondersteuning onderweg.
GA NAAR START

Iedere gram telt! Kies een comfortabele en lichte fietsrugzak waaraan je een skate – of fietshelm bevestigt. Benut iedere vierkante centimeter optimaal. Gebruik lichte en compacte materialen voor een maximum aan comfort en genot onderweg. 

 

Kies de juiste rugzak

Vang de geest van het avontuur in de veelzijdigheid van een comfortabele, goede en lichte backpack met fiets- helmbevestiging. Handig is een extern drinksysteem, stretchcompartimenten, reflecterende regenhoes en een goed intern organisatiecompartiment. De achterkant die in contact komt met je rug is  best ademend, stabiel en licht. Bevestig eveneens een compact fietslichtje aan de achterzijde en aan één van de armen aan de voorzijde van de rugzak. Gezien worden is belangrijk.

Kledij

Ook hier telt iedere gram. Alles begint met anti-transpirerend ondergoed, sokken, een ademende t – shirt, broek en een lichte, compacte trui. Neem zeker een extra paar mee bij meerdaagse tochten. Onmisbaar is ook een fluo windjacket, regenkledij en een zwembroek.

Verzorging

Toiletzak met tandenborstel, tandpasta en zeep. Vergeet ook zeker geen handgel, mondmasker, EHBO – kit  en een vederlichte, sneldrogende handdoek. 

Kampeermateriaal

Een compacte tent van max. 1500 gram, een licht slaapmatje en een slaapzak van max. 800 gram.

Smartphone, mobiel internet en powerbank

Vertrek geconnecteerd op tocht. Controleer je internetabonnement en laad je gsm volledig op. Een lichte powerbank is zeker geen overbodige luxe.

Weerbericht

Check het weerbericht de avond voor je trip. Neem regenkledij mee indien nodig. Een sterke tegenwind kan je ombuigen in je voordeel door het traject omgekeerd af te leggen.

Eten en drank

Er zijn voldoende cafés, restaurants en supermarkten op het traject. Toch is het altijd verstandig om 1,5l water en vitaminerijke tussendoortjes mee te nemen.

Overnachten

Geniet van de meest voordelige tarieven door op voorhand je ho(s)tel, B&B of camping te reserveren. Maak afspraken over het uur van check – in, want (prettige) onvoorziene vertragingen zijn ongetwijfeld deel van het avontuur.

Vervoer

Check zeker de website van de NMBS of De Lijn de avond voor vertrek met betrekking tot vertragingenuurwijzigingen, omleidingen.

Longboard klaarmaken en controleren voor vertrek

Controleer je longboard voor vertrek. Zoals schoonmaken en smeren van de lagers, het vastzetten van de moeren aan de wielen, het afstellen van de trucks,…

App fietsnetwerk

De app Fietsnetwerk download je gratis in de ‘Google Play Store’ of  ‘App Store’. Hier kan je via ‘Routeplanner’ de knooppunten per etappe ingeven. Handig is dat de app ook offline werkt moest je geen internetverbinding hebben.

CHECKLIST VOOR VERTREK

 • LONGBOARD – Onderhoud longboard
 • WEERBERICHT – Regen, windrichting, windkracht
 • TRANSPORT – Timetable trein, bus en boot
 • VERBLIJF – Afspraken, booking ho(s)tel, camping
 • HELM EN RUGZAK – Rugzak met verlichting en hieraan de bevestiging van een helm
 • DRANK EN ETEN – Drinkbus met 1,5 l water, snacks
 • KLEDIJ – Anti-transpirerend ondergoed, broek, trui, zwembroek
 • VERZORGING – Tandenborstel, tandpasta, EHBO – kit, zeep en vederlicht handdoekje
 • KAMPEREN – Lichte tent, slaapzak en matje
 • ELECTRONICA, INTERNET – Smartphone opladen, powerbank en kabeltje
 • APPS – gratis apps als extraatje